recycling

Duurzaamheid actueel

Met een terugloop in het volume van globale fossiele brandstoffen maken overheden en natuurorganisaties zich zorgen over de houdbaarheid van de wereldbol en proberen ze het gebruik van deze brandstoffen terug te dringen. Derhalve is duurzaamheid een zeer actueel thema bij non-profit organisaties over de hele wereld. Maar tegelijkertijd brengt het niet alleen problemen met zich mee, in de profit-sector zien veel bedrijven hier ook kansen liggen.

Fossiele brandstoffen

Dat de fossiele brandstoffen van de aarde op langere termijn opraken is geen nieuws, maar het feit dat het afgewenteld wordt op de nieuwe generaties is een actueel probleem. Ook de cijfers liegen er niet om: het Centraal Bureau voor de Statistiek ziet een afname in het productievolume wereldwijd. In mei 2013 werd er gemiddeld 5% minder brandstof geproduceerd ten opzichte van dezelfde maand in het vorige jaar. In de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie is zelfs een afname waargenomen in de omzet, productie en de afzet. Het ontwikkelen van nieuwe energie en alternatieve vervoersmiddelen, wat ook onder de noemer duurzaamheid valt, is dus van groot belang.

Het tegengaan van downcycling

Met een vermindering van de fossiele brandstoffen gaat ook een vermindering in de fossiele grondstoffen gepaard. Producten dienen dus duurzamer te worden geproduceerd, zodat zo min mogelijk grondstoffen verloren gaan in het productieproces, maar ook de levensduur van producten langer wordt. Kansen liggen daarom juist op de markt van de productie van autobanden. UT-promovendus Sitisaiyidah Saiwari heeft hierin in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen een oplossing gevonden, zij onwikkelden een techniek om het zogenaamde ‘downcycling’ tegen te gaan. Downcycling houdt in dit geval in dat autobanden, zodra ze aan het einde van hun levensduur zijn, gerecycled worden in meer laagwaardige producten die ook rubber bevatten, zoals deurmatten. Tot op heden kon slechts 5% van de gerecyclede autoband weer gebruikt worden voor de productie van nieuwe autobanden, maar met het terugdraaien van het vulkanisatieproces is dit percentage hoger, namelijk 40%.

Alternatieve grondstoffen

Maar het kan nog extremer. In plaats van te focusen op recyclen, kunnen er ook andere grondstoffen gebruikt worden voor de productie van autobanden. Zo heeft de afdeling Research & Development van Apollo Tyres (het moederbedrijf van Apollo-Vredestein) een hele nieuwe band ontwikkeld: namelijk een die deels is geproduceerd door middel van paardebloemen. Uit paardebloemen kan namelijk latex vervaardigd worden, wat ongevulkaniseerd rubber is, en dus ook bruikbaar is voor de productie van autobanden. Het bedrijf stelt echter dat een autoband niet volledig hiermee vervaardigd kan worden, omdat er veel verschillende soorten rubber in een band zitten. Maar het is een begin.

Bron: Tirendo

Plaats een reactie