vergrijzing

Vergrijzing in zicht voor Twente

De laatste tijd kent Twente een lichte bevolkingsgroei, dit zal zich ook voortzetten in de komende jaren. Desalniettemin zal de groei afnemen en circa anno 2020 volledig afgevalkt zijn. Gepaard met deze verandering in het volume van de bevolking zullen er ook veranderingen optreden omtreden de bevolkingssamenstelling en de behuizing in Twente.

De cijfers

Met een huidige bevolking van 623.432 inwoners is de omvang van het aantal inwoners in Twente de afgelopen 10 jaar flink gegroeid, aangezien de meting in 2000 een bevolking aangaf van om en bij de 605.000. Maar deze zelfde groei zal niet kunnen worden waargemaakt in 2020, dan is er namelijk een inwonersaantal van 626.710 voorspelt dat tot 2025 nauwelijks zal toenemen en daarna zelfs drastisch zal dalen. In de landelijke streken van Twente kunnen we deze daling al waarnemen, de groei van de bevolking is voornamelijk te wijten aan de aantrekkingskracht die in de steden heerst. Ook na 2025 zal deze stedenaangroei blijven voortbestaan maar in mindere maten.

De buurt omgeving

Ondanks de daling in de bevolking blijft de vraag naar woningen zelfs na 2025 licht stijgen maar vooral het aantal personen per woning zal afnemen. Dit komt omdat de inwoners van Twente meer opzoek zijn naar kleinere en eenpersoonswoningen i.p.v. grote gezinswoningen. Dit kan verklaard worden aan de hand van twee aspecten. Aan de ene kant is er een sterke geografische verschuiving van dorpen naar steden, die een kleinere en meer individuele manier van wonen met zich meebrengt dan het landelijke leven en aan de andere kant is er een demografische verschuiving aan de gang. In een periode van 20 Jaar zal het aandeel in de totale bevolking van 65-plussers verdubbelt zijn, dit ten nadelen van de jonge gezinnen. Deze vergrijzing komt overal voor in Nederland maar in Twente ligt dit boven het Nederlands gemiddelde.

Eenpersoonswoningen

Concreet wil men in deze eenpersoonswoningen zeker geen luxe missen. In de mogelijke maten, probeert elk huishouden zich nog altijd te voorzien van digitale telefonie, draadloos internet en alle andere snufjes dat de toekomst zal brengen. Maar de manier waarop men deze luxe benadert is duurzamer. Zowel in de landelijke streken als in de steden, maken zonnepanelen en groene stroom hun opmars. Appartementen dragen ook bij tot een zuiniger verbruik van warmte en energie.

Zowel deze bevolkingsveranderingen als de grijze druk zijn in heel Nederland aanwezig. De voorspellingen voor Nederland zijn ook dat deze druk zal blijven doorstijgen tot 2060, het is echter zeer moeilijk voor deze tijdperiode een gelijkaardige voorspelling te maken voor Twente.

Bron: Gigaset

Plaats een reactie