zwaarlijvigheid

Zwaarlijvigheid een wereldwijd probleem

Hoewel het land Brazilie de afgelopen jaren steeds meer openbare gelegenheden heeft aangepast aan mensen met obesitas (zo zijn er speciale stoelen in voetbalstations en in bussen) is het nu de beurt aan Mexico om zich aan te passen aan dit zwaarwichtige gezondheidsprobleem. Recent onderzoek van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) heeft aangetoond dat de bevolking van het Zuid-Amerikaanse land de VS heeft ingehaald. Het gaat om een verschil van 1%. Terwijl Mexico de kroon spant met een percentage van 32,8%, komt de VS op een nauwe tweede plek met een percentage van 31,8% van de bevolking dat aan obesitas lijdt.

De overvloedige aanwezigheid van fastfoodketens zorgt ervoor dat de mensen, niet alleen in Mexico, maar overal ter wereld meer last krijgen van overgewicht. Doordat de economie een ruimer budget nog steeds niet toelaat zijn de fastfoodketens aantrekkelijk, het voedsel is goedkoop en dus dienstig. Dit is de reden dat obesitas blijf stijgen en steeds meer voorkomt bij arme gezinnen. Terwijl men normaal juist zou denken dat ondervoeding in dit deel van de bevolking zou heersen, is uit een recent rapport, gepubliceerd door Global Burden of Disease, gebleken dat overgewicht, voor het eerst in de geschiedenis, wereldwijd een groter probleem is dan ondervoeding. Deze schokkende feiten zijn iets om bij stil te staan…

Bewegen

…Of juist om bij in beweging te komen, meldt het NISB. Door de aandoening zwaarlijvigheid ontstaan steeds vaker problemen. Dus wordt er algemeen aangeraden om meer in beweging te komen. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) heeft recent aangegeven samen te gaan werken met TAFISA, de organisaties willen de krachten bundelen om mensen meer te laten bewegen. Ook wereldwijd doemen er steeds meer organisaties en samenwerkingsverbanden op die de mensen wakker willen schudden.

Er wordt opzoek gegaan naar succesvolle aanpakken die de mensen motiveren om in beweging te komen. Zo is er tijdens het Benefiet Gala van Veilig Verkeer Nederland (VVN) een Gazelle Balance Innergy geveild. Zo meldde D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold: “Blijf actief maar ook veilig op de fiets”. Retailers doen ook mee aan de trend mensen meer in beweging te krijgen en de consument wordt hedendag goed voorzien van een groot aanbod fietsen, zie hier.

Bekende merken actief tegen obesitas

Afgelopen twee jaar hebben ook steeds meer bekende merken gezegd zich in te willen zetten voor het zwaalijvigheidsprobleem en deze trend zet zich voort. Zo liet afgelopen april de Coca Cola frisdrankenfabrikant weten zich actief te gaan inzetten. Door middel van reclamecampagnes die in het najaar van 2013 zullen worden gelanceerd zal Coca Cola de consumenten wijzen op het ontstaan van overgewicht en obesitas door het drinken van onder meer Coca-Cola.

Plaats een reactie