Premier Griekenland: treinongeluk gevolg van tragische menselijke fout

Premier Griekenland: treinongeluk gevolg van tragische menselijke fout

1 maart 2023 Uit Door Wouter Godijn

Alles wijst erop dat de frontale treinbotsing in Griekenland, waarbij zeker 43 mensen om het leven zijn gekomen, het gevolg is van een “tragische menselijke fout”. Dat zegt de premier van het land, Kyriakos Mitsotakis.

De stationschef van de plaats Larissa, verantwoordelijk voor het geven van seinen, is opgepakt op verdenking van nalatigheid. Hij zou inmiddels schuld hebben bekend, zeggen meerdere Griekse media. Publieke omroep ERT zegt het nieuws van politiebronnen te hebben. Morgen wordt de chef voorgeleid.

Minister van Transport Karamanlis heeft zijn ontslag ingediend naar aanleiding van het ongeluk. Bij het ongeval waren een vrachttrein en een passagierstrein betrokken. Zij reden kilometerslang op hetzelfde spoor voordat ze botsten.

Het dodental is inmiddels opgelopen tot 43, maar loopt naar verwachting nog verder op. Veel families zijn in onzekerheid over het lot van hun familieleden. Het is lastig om slachtoffers te identificeren, omdat veel lichamen zijn verkoold.

Vrijwel direct na de botsing vlogen de voorste treinstellen in brand. Volgens de brandweer liep de temperatuur daardoor op tot zo’n 1200 graden. Vanwege het daardoor ontstane verwrongen staal hebben reddingswerkers grote moeite om bij de wrakstukken te komen.

Er liggen nog zo’n 50 gewonden in het ziekenhuis, onder wie enkele op de intensive care. Onder de slachtoffers zijn relatief veel jongeren.

Het Griekse Rode Kruis opende een noodbloedbank en riep via Twitter op om te doneren. Daar werd massaal gehoor aan gegeven:

Sinds het ongeval wordt in Griekenland gediscussieerd over de vraag of het ongeval voorkomen had kunnen worden. Een protest in Athene liep vanavond uit de hand.

Betogers gooiden stenen naar het hoofdkantoor van het betrokken particuliere spoorbedrijf Hellenic Train. De politie zette volgens de Griekse krant Kathimerini traangas en flitsgranaten in om de menigte uit elkaar te drijven. Eerder op de dag werd er ook geprotesteerd bij het betrokken treinbedrijf.

Het spoortraject tussen Athene en Thessaloniki wordt sinds 2017 beheerd door de nationale spoorwegmaatschappij van Italië. Die nam dat jaar het noodlijdende Griekse bedrijf Hellenic Train over.

Sindsdien zijn er ingrijpende veranderingen doorgevoerd in het Griekse treinnetwerk, dat dringend moest worden gemoderniseerd. Maar spoormedewerkers zeggen tegen Griekse media dat er desondanks nog altijd veel problemen zijn met onder meer de elektronische coördinatie van de verkeersleiding.

De premier heeft opdracht gegeven tot een onafhankelijk onderzoek naar de tragedie.