Ed Sheeran verwerkt depressie op nieuw album: ‘Voelde alsof ik verdronk’

Ed Sheeran verwerkt depressie op nieuw album: ‘Voelde alsof ik verdronk’

2 maart 2023 Uit Door Abdel Malek El Hasnaoui
Zanger Ed Sheeran brengt op 5 mei zijn album (Subtract) uit. Op die plaat verwerkt de 32-jarige singer-songwriter de reeks nare gebeurtenissen die hij ongeveer een jaar geleden binnen korte tijd meemaakte. Zo werd zijn vrouw ziek, vertelt Sheeran bij de aankondiging van zijn zesde album.

Subtract wordt een akoestisch album. Sheeran is er al zo’n tien jaar mee bezig, maar veranderde de insteek van de plaat een jaar geleden.

“Een reeks gebeurtenissen veranderde mijn leven, mijn mentale gezondheid en uiteindelijk ook hoe ik muziek en kunst zie”, zegt de Brit.

Zijn destijds zwangere vrouw kreeg een tumor. “Die kon pas behandeld worden na haar bevalling.” Ook overleed Sheerans beste vriend Jamal plotseling en werd de zanger gedagvaard wegens vermeend plagiaat.

“Ik maakte een val naar beneden, omringd door depressie en angst. Het voelde alsof ik verdronk, ik kreeg geen lucht meer.”

Schrijven was voor Sheeran als therapie

Op zijn nieuwe plaat bezingt Sheeran de depressieve gevoelens die hij destijds had. “Voor het eerst maak ik geen album waarmee ik aan de wensen van anderen wil voldoen. Het is een eerlijke plaat die laat zien hoe ik me voel.”

Dat werkt therapeutisch voor Sheeran. “Ik schreef gewoon op wat er in me opkwam. Binnen een week verving ik de liedjes waar ik tien jaar aan had gewerkt door nummers die mijn diepste en duisterste gevoelens tonen.”

Het album Subtract, dat veertien nummers bevat, verschijnt een kleine twee jaar na = (Equals). Het wordt Sheerans laatste album met een wiskundig teken als titel. De artiest geeft in aanloop naar de release van Subtract een reeks stadionconcerten in Manchester, Londen, Glasgow, Dublin en Parijs.