Literatuurmuseum verhuist van Den Haag naar Utrecht

Literatuurmuseum verhuist van Den Haag naar Utrecht

17 maart 2023 Uit Door Karel Glastra van Loon
Het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum verhuist van Den Haag naar Utrecht. Het museum hoopt in 2025 zijn intrek te nemen in Magazijn De Zon, een opvallend gebouw aan de Oudegracht.

Het museum was al enige tijd op zoek naar een nieuw onderkomen, maar in Den Haag geen geschikt pand vinden. Daarom week het uit naar een andere stad. Het hoopt in hartje Utrecht dubbel zoveel bezoekers te gaan trekken. Het streven is 200.000 bezoekers per jaar.

Volgens museumdirecteur Aad Meinderts heeft een verhuizing naar Utrecht veel voordelen. Zo heeft de stad een centrale ligging. Bovendien mag de Domstad zich sinds 2017 UNESCO City of Literature noemen. Meinderts wil gaan samenwerken met musea, theaters, bibliotheken en andere culturele instellingen in de stad.

Het pand waar je volgens de directeur kunt “dwalen tussen schrijvers en verhalen” spreekt tot de verbeelding. In Magazijn De Zon zaten tot enkele jaren geleden een bibliotheek en een grote boekhandel. Het pand is in 1850 gebouwd voor warenhuisketen V&D.

Interactief museum met uitzicht op Domtoren

De begane grond wordt openbaar toegankelijk. “De middeleeuwse straat en de werfkelders daaronder lenen zich perfect voor een literaire schatkamer waar hoogtepunten uit de collectie te vinden zijn”, zegt Meinderts.

De vierde verdieping krijgt een daktuin met uitzicht op de Domtoren. Die kan in de zomermaanden voor bijvoorbeeld poëzieavonden en vertelvoorstellingen gebruikt worden.

Het museum wil niet alleen een plek voor onderzoek worden, maar ook een ontmoetingsplek voor schrijvers, kunstenaars, politici, opiniemakers, wetenschappers en publiek.

Voor kinderen moet het een interactief museum worden waar ze “spelenderwijs de kracht van literatuur” kunnen ontdekken. Het Literatuurmuseum hoopt in 2025 de deuren te kunnen openen, maar dan moet het gebouw wel gerenoveerd zijn.