Afrikaanse voetbalfans kunnen grote wedstrijden niet op tv bekijken – wat ging er mis en hoe kan dit worden opgelost?

Afrikaanse voetbalfans kunnen grote wedstrijden niet op tv bekijken – wat ging er mis en hoe kan dit worden opgelost?

27 september 2023 Uit Door Abdel Malek El Hasnaoui

Afrikaanse voetbalfans over de hele wereld zullen hun helden niet live op televisie kunnen zien. Dit zal de interesse in het Afrikaanse voetbal, dat de afgelopen jaren steeds meer aandacht heeft getrokken, nadelig beïnvloeden. De Confederation of African Football (CAF) haalt de krantenkoppen door haar uitzendpartners te ontslaan. Ze wordt geconfronteerd met mogelijke rechtszaken voor het recentelijk beëindigen van een deal van 415 miljoen dollar met het in Qatar gevestigde beIN Sports, het tweede tv-contract in vier jaar dat het bestuursorgaan van het Afrikaanse voetbal eenzijdig heeft geschrapt1.

Belang van tv-rechten voor Afrikaans voetbal

Tv-rechten zijn van cruciaal belang voor de inkomsten van voetbalorganisaties wereldwijd, maar zijn vooral belangrijk voor Afrika. De verkoop van televisierechten is de belangrijkste bron van inkomsten voor deze organisaties5. Het beëindigen van tv-contracten heeft niet alleen gevolgen voor de inkomsten, maar ook voor de zichtbaarheid en populariteit van het Afrikaanse voetbal1.

Vergelijking met wereldwijde deals en gebroken deals

CAF’s deals zijn niet uniek in de wereld van het voetbal. De Asian Football Confederation annuleerde bijvoorbeeld mediarechten met Eleven Sports voor herstructurering van haar Aziatische operatie1. Desondanks zijn de gevolgen van dergelijke gebroken deals voor het Afrikaanse voetbal aanzienlijk, gezien het belang van tv-rechten voor de inkomsten en zichtbaarheid van de sport op het continent.

Hoe het probleem op te lossen

Om de situatie te verbeteren, moeten er stappen worden ondernomen om de governance en transparantie binnen de voetbalorganisaties te verbeteren. Dit kan helpen om het vertrouwen van fans, investeerders en sponsors te herstellen13. Bovendien moet er meer aandacht worden besteed aan het ontwikkelen van professioneel management en het bestrijden van corruptie en wanbeheer, die de ontwikkeling van het voetbal in de regio ernstig belemmeren13.

In de tussentijd kunnen fans en belanghebbenden druk uitoefenen op de CAF en andere voetbalorganisaties om verantwoording af te leggen en transparant te zijn over hun beslissingen en acties. Dit kan helpen om het vertrouwen in het Afrikaanse voetbal te herstellen en ervoor te zorgen dat fans over de hele wereld kunnen blijven genieten van de sport.