Celtic onder ogen ziet verdere UEFA-straf voor het gooien van vuurwerk en het tonen van een illegale banner

Celtic onder ogen ziet verdere UEFA-straf voor het gooien van vuurwerk en het tonen van een illegale banner

12 oktober 2023 Uit Door Abdel Malek El Hasnaoui

Celtic staat mogelijk voor een zwaardere straf van de UEFA na het gooien van vuurwerk en het tonen van een illegale banner tijdens de Champions League-nederlaag tegen Lazio vorige week. Dit komt na een boete die ze vorige maand kregen voor het gedrag van fans tijdens een verlies tegen Feyenoord12. De club werd £23k beboet voor dat incident en zou nu een zwaardere boete kunnen krijgen voor de Lazio-wedstrijd1.

Het is de laatste in een lange reeks sancties die Celtic van de UEFA heeft gekregen voor banners en fan-gedrag. Ze werden in 2019 beboet met £12,901 voor vergelijkbare overtredingen2. Pyrotechniek werd afgestoken en een illegale banner werd getoond tijdens de wedstrijd tegen Lazio, wat de UEFA ertoe bracht disciplinaire procedures te starten12.

Dit incident komt slechts enkele weken nadat de fans van de club de club een boete van £23,000 hadden opgelegd voor het afsteken van vuurwerk en vuurpijlen3. De UEFA heeft een strenge houding ten opzichte van dergelijk gedrag van fans en heeft in het verleden zware boetes opgelegd aan clubs voor vergelijkbare overtredingen23. Het is duidelijk dat de UEFA deze kwesties serieus neemt en clubs zullen moeten werken aan het verbeteren van het gedrag van hun fans om toekomstige sancties te voorkomen.