De keerzijde van altijd luisterende apparaten

De keerzijde van altijd luisterende apparaten

11 February 2024 Off By Damiano Schet

Samenvatting: In de moderne technologische wereld zijn veel apparaten constant ingeschakeld en luisteren ze mee. Dit brengt privacyrisico’s met zich mee, maar er zijn manieren om je hiertegen te beschermen.

Apparaten die altijd ingeschakeld zijn en luisteren naar mogelijk te activeren commando’s, presenteren een duidelijk risico voor privacy. Zoals een buur die ongevraagd meeluistert, kunnen deze apparaten persoonlijke gesprekken opvangen waarvan men niet wil dat ze gehoord worden. Vooral technologie├źn die gebruikmaken van ultrasone golven, die voor mensen niet hoorbaar zijn, worden ingezet door apps om gebruikers te bespioneren. Deze apps detecteren signalen om vast te stellen waar iemand winkelt en wat er gekocht wordt. Ze koppelen deze informatie vervolgens aan browsercookies om het surfgedrag van de gebruiker te volgen.

Gelukkig kan men actie ondernemen om deze inbreuk op de persoonlijke ruimte te voorkomen. Het uitschakelen van microfoontoegang voor apps die deze niet nodig hebben is een effectieve stap. Zo kunnen op iOS-apparaten via ‘Instellingen’ en ‘Privacy & Beveiliging’ individuele apps worden gevonden om de microfoontoegang uit te schakelen. Android-gebruikers kunnen dit doen via ‘Instellingen’, ‘Persoonlijk’, ‘Privacy en veiligheid’, en vervolgens ‘App-machtigingen’.

Ook virtuele assistenten zoals Amazon Echo, Siri en Google Assistant kunnen worden uitgezet om te voorkomen dat zij meeluisteren wanneer dat niet gewenst is. Voor elk van deze assistenten zijn er specifieke stappen die genomen kunnen worden om de privacyinstellingen aan te passen.

Door proactief te zijn in het beheer van de instellingen van slimme apparaten, kunnen gebruikers hun persoonlijke gesprekken afschermen en meer privacy in huis halen. En mocht het nodig zijn, dan kan de microfoonfunctionaliteit altijd weer ingeschakeld worden.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat houdt het privacyrisico van ‘luisterende’ apparaten in?
Apparaten die constant aan staan en luisteren naar activatiecommando’s kunnen persoonlijke gesprekken opvangen zonder dat de gebruiker daar van bewust is. Hierdoor kan gevoelige informatie onbedoeld gedeeld worden met derde partijen.

Hoe kunnen ultrasone golven mijn privacy schenden?
Sommige apps gebruiken ultrasone golven, die buiten het bereik van het menselijk gehoor liggen, om te detecteren waar en wat een gebruiker koopt. Deze informatie wordt vervolgens gecombineerd met browsgegevens om het online gedrag van de gebruiker te monitoren.

Wat kan ik doen om mijn privacy te beschermen?
Een belangrijke stap is het uitschakelen van microfoontoegang voor apps die dit niet noodzakelijk nodig hebben. Dit kan gedaan worden in de instellingen voor privacy en beveiliging van zowel iOS- als Android-apparaten.

Hoe schakel ik microfoontoegang uit op mijn iOS-apparaat?
Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Privacy & Beveiliging’ en zoek de lijst met apps. Selecteer vervolgens de apps waarvoor je de microfoontoegang wilt uitschakelen.

Hoe schakel ik microfoontoegang uit op mijn Android-apparaat?
Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Persoonlijk’ > ‘Privacy en veiligheid’ en kies ‘App-machtigingen’ om aanpassingen te doen voor de microfoontoegang.

Kan ik virtuele assistenten zoals Amazon Echo, Siri en Google Assistant uitschakelen?
Ja, voor deze assistenten bestaan specifieke stappen om ze uit te schakelen of hun privacyinstellingen aan te passen, zodat ze niet ongewenst meeluisteren.

Is het mogelijk om de microfoonfunctionaliteit weer in te schakelen als dat nodig is?
Ja, als je de microfoonfunctionaliteit later weer nodig hebt voor bepaalde apps of diensten, kun je deze altijd weer inschakelen via de instellingen van je apparaat.

Definities

Ultrasone golven: Geluidsgolven met een frequentie die hoger is dan de bovengrens van het menselijk gehoorvermogen, vaak boven de 20 kHz.

Browsercookies: Kleine stukjes data die door websites worden opgeslagen op je apparaat om informatie over je surfgedrag te bewaren.

Virtuele assistenten: Softwareagenten die opdrachten kunnen uitvoeren of diensten kunnen verlenen op basis van commando’s die de gebruiker geeft.

Gerelateerde links
Apple
Google
Amazon

Let op: Bevestig dat deze URLs correct zijn en rechtstreeks naar de hoofddomeinen van de respectievelijke bedrijven wijzen alvorens ze te gebruiken.