De Nieuwe UEFA Champions League 2024-25: Een Frisse Kijk op het Zwitserse Systeem

De Nieuwe UEFA Champions League 2024-25: Een Frisse Kijk op het Zwitserse Systeem

20 December 2023 Off By Abdel Malek El Hasnaoui

De UEFA Champions League, zoals we die kennen, staat op het punt om te veranderen. De laatste bekende groepsfase vond vorige week plaats met een dramatische finale waarin Groep F in de laatste minuten werd beslist over twee wedstrijden, met Paris Saint-Germain die achter Borussia Dortmund doorging. We zullen geen ander groepsfase scenario meer zien zoals dat, vanwege de veranderingen in de huidige opzet die vanaf het seizoen 2024-25 in werking zullen treden – dus vanaf volgend jaar.

Het nieuwe format staat bekend als het “Zwitserse” systeem. Je hebt het waarschijnlijk al een aantal keer horen noemen, maar je vraagt je misschien af wat het is en wat het voor jou gaat betekenen. We leggen het uit zodat je de laatste knockout-rondes van de editie van dit jaar kunt genieten, wetende dat de UCL nooit meer hetzelfde zal zijn na het einde van deze campagne.

FAQ

Wat is het Zwitserse systeem?
Het Zwitserse systeem is een toernooiformat dat vaak wordt gebruikt in schaaktoernooien. In plaats van een traditionele knock-outfase of groepsfase, speelt elk team een bepaald aantal wedstrijden, en de teams met de meeste punten aan het einde van deze wedstrijden gaan door naar de volgende ronde.

Hoe zal de Champions League veranderen in het seizoen 2024-25?
Vanaf het seizoen 2024-25 zal de Champions League overstappen op het Zwitserse systeem. Dit betekent dat er geen traditionele groepsfase meer zal zijn. In plaats daarvan zullen teams een bepaald aantal wedstrijden spelen, en de teams met de meeste punten aan het einde van deze wedstrijden gaan door naar de volgende ronde.

Wat betekent dit voor de teams?
Dit betekent dat teams meer wedstrijden zullen spelen dan in het huidige format. Het biedt ook meer kansen voor teams om door te gaan naar de volgende ronde, omdat ze niet worden uitgeschakeld na een paar slechte resultaten in de groepsfase.

Verklarende Woordenlijst

Zwitserse systeem: Een toernooiformat waarbij elk team een bepaald aantal wedstrijden speelt, en de teams met de meeste punten aan het einde van deze wedstrijden gaan door naar de volgende ronde.

Groepsfase: Een fase in een toernooi waarbij teams worden verdeeld in groepen en elk team speelt tegen elk ander team in hun groep. De beste teams uit elke groep gaan door naar de volgende ronde.

Knockout-rondes: De fasen in een toernooi na de groepsfase, waarbij teams worden uitgeschakeld als ze een wedstrijd verliezen.