De Toekomst van Europees Voetbal: Grensoverschrijdende Competities of Afsplitsingen?

De Toekomst van Europees Voetbal: Grensoverschrijdende Competities of Afsplitsingen?

19 oktober 2023 Uit Door Damiano Schet

Het Europese voetbal staat op een kruispunt. De toekomst van de sport kan worden bepaald door de keuze tussen grensoverschrijdende competities of afsplitsingen van bestaande competities. Deze keuze wordt steeds relevanter naarmate de financiële kloof tussen de eliteclubs en de rest van de clubs groter wordt13.

Grensoverschrijdende Competities: Een Praktische Oplossing?

Een van de mogelijke toekomstscenario’s voor het Europese voetbal is de vorming van grensoverschrijdende competities. Dit idee wordt steeds geloofwaardiger en praktischer voor veel belanghebbenden. Het idee is om de betere teams uit naburige landen te combineren om hun concurrentievoordeel voor continentaal voetbal te verbeteren en een spektakel te creëren dat gunstiger is voor genereuze uitzendovereenkomsten1.

Een hypothetisch model zou kunnen inhouden dat de leidende teams in meerdere binnenlandse competities in de eerste helft van een seizoen samenkomen om in de tweede helft onderling te concurreren. Dit zou de vitaliteit van de oorspronkelijke competitie behouden. Als clubs en landen ervan overtuigd kunnen worden dat het bundelen van krachten het aantal Europese plaatsen van een individueel land niet zou beïnvloeden, bestaat er voldoende animo voor het principe1.

Afsplitsingen: Een Dreigende Toekomst?

Aan de andere kant van het spectrum ligt het idee van afsplitsingen. Dit scenario is eerder voorgesteld door de Super League, een concept dat radicaal werd gewijzigd om een competitie van 60 tot 80 teams voor te stellen met promotie en degradatie tussen divisies, samen met een versterkt solidariteitsbetalingssysteem voor niet-deelnemers1.

Hoewel dit idee veel weerstand heeft ontmoet, blijft het een mogelijke toekomst voor het Europese voetbal. Het zou een oplossing kunnen bieden voor de groeiende financiële ongelijkheid binnen de sport en de toenemende concentratie van geld en uitgaven in Engeland en enkele geïsoleerde bolwerken zoals München en Parijs1.

Conclusie: Een Onzekere Toekomst

De toekomst van het Europese voetbal is onzeker. Of het nu gaat om grensoverschrijdende competities of afsplitsingen, de sport staat voor grote veranderingen. Het is duidelijk dat er behoefte is aan hervorming om de financiële ongelijkheid aan te pakken en de sport aantrekkelijk te houden voor fans over de hele wereld. Wat de toekomst ook brengt, het is duidelijk dat het Europese voetbal zoals we dat kennen op het punt staat te veranderen13.