Dempsey bekritiseert MLS-transfers van USMNT-sterren

Dempsey bekritiseert MLS-transfers van USMNT-sterren

27 oktober 2023 Uit Door Damiano Schet

Clint Dempsey, een voormalig speler van het Amerikaanse nationale voetbalteam (USMNT), heeft onlangs zijn mening geuit over de impact van MLS-transfers op de prestaties van het team. Volgens Dempsey hebben de transfers van belangrijke USMNT-spelers van grote Europese clubs naar de Major League Soccer (MLS) het team mogelijk geschaad en zelfs bijgedragen aan hun mislukking om zich te kwalificeren voor het Wereldkampioenschap van 20181.

Tussen 2013 en 2015 verlieten vier van de belangrijkste spelers van het USMNT grote clubs in Europa voor de MLS. Deze spelers waren Clint Dempsey (Tottenham naar Seattle Sounders in 2013), Michael Bradley (Roma naar Toronto FC in 2014), Jermaine Jones (Beşiktaş naar New England Revolution in 2014) en Jozy Altidore (Sunderland naar Toronto FC in 2015)1. Dempsey heeft nu aangegeven dat hij gelooft dat deze bewegingen schadelijk waren voor het USMNT.

“Ik denk niet dat het hielp dat veel spelers uit Europa terug begonnen te komen naar de MLS, inclusief ikzelf,” zei Dempsey. “Als je de beste wilt zijn, moet je tegen de beste spelen en voor mij is dat in Europa – geen belediging voor de MLS”1.

Dempsey gaf toe dat hij geen spijt had van zijn verhuizing naar Seattle, ondanks zijn overtuiging dat het schadelijk was voor het USMNT. Hij merkte op dat het moeilijk is om een levensveranderend bedrag aan geld af te wijzen1.

De impact van MLS-transfers op de prestaties van het USMNT

Dempsey’s opmerkingen hebben een discussie op gang gebracht over de impact van MLS-transfers op de prestaties van het USMNT. Sommigen zijn het eens met Dempsey’s standpunt, terwijl anderen geloven dat de transfers voordelig waren voor de spelers en het team als geheel.

Een van de belangrijkste argumenten tegen Dempsey’s standpunt is dat de MLS-spelers de mogelijkheid bood om hun carrière te resetten en hun zelfvertrouwen te herstellen. Dit was vooral het geval voor Jozy Altidore, die een nieuwe start nodig had na een moeilijke periode in Sunderland2.

Aan de andere kant zijn er ook argumenten die Dempsey’s standpunt ondersteunen. Sommigen geloven dat de verhuizing van Michael Bradley van Roma naar Toronto FC de enige twijfelachtige verhuizing was van de vier. Bradley speelde nog steeds bij Roma in het seizoen dat hij vertrok, tot het moment dat zijn transfer werd geregeld. Het was echter moeilijk om een salarisverhoging van ongeveer $1,5 miljoen naar $6 miljoen per seizoen te weerstaan2.

De toekomst van het USMNT en de MLS

Ondanks de kritiek op de MLS-transfers, hebben zowel Dempsey als andere voormalige spelers hoge verwachtingen voor de toekomst van het USMNT en de MLS. Dempsey en Didier Drogba, een voormalige Chelsea-speler, hebben beiden veel gesproken over hun gedeelde ervaringen in de MLS tijdens de latere stadia van hun carrières5.

Dempsey gelooft dat de recente successen van het USMNT, waaronder een plaats in de laatste 16 op het Wereldkampioenschap van 2022 en het winnen van de Concacaf Nations League in 2023, het team competitiever hebben gemaakt. Hij is optimistisch over de toekomst van het team en kijkt uit naar de prestaties van spelers als Folarin Balogun en Ricardo Pepi5.

Ondanks de kritiek en discussie over de impact van MLS-transfers op het USMNT, is het duidelijk dat de toekomst van het team en de MLS er rooskleurig uitziet. Met de komst van grote internationale namen naar de MLS en de recente successen van het USMNT, is er veel om naar uit te kijken in de komende jaren.