Europese Super League: A22 Sports Management Eist Einde aan Concurrentiebeperkend Gedrag van UEFA

Europese Super League: A22 Sports Management Eist Einde aan Concurrentiebeperkend Gedrag van UEFA

2 February 2024 Off By Abdel Malek El Hasnaoui

In een recente ontwikkeling binnen de voetbalwereld heeft A22 Sports Management, een organisatie die zich inzet voor de oprichting van de Europese Super League, een waarschuwing gericht aan de UEFA. A22 beschuldigt de UEFA van concurrentiebeperkend gedrag en eist dat deze praktijken onmiddellijk worden gestaakt.

Deze eis werd publiekelijk gemaakt via een brief die A22 op sociale media deelde. De actie volgde op uitlatingen van UEFA-president Aleksander Ceferin, die tijdens een sportbusinesscongres in Hamburg de inhoud van een eerdere brief van A22 verkeerd zou hebben voorgesteld. In deze brief drong A22 er bij de UEFA op aan om zich te houden aan EU-regelgeving en gerechtelijke uitspraken, en om acties die gericht zijn tegen de activiteiten van A22 te stoppen.

A22 beweert dat de UEFA sinds april 2021 zich schuldig maakt aan concurrentiebeperkend gedrag, waaronder het schaden van de reputatie van A22 en het bedreigen van Europese voetbalclubs om hen ervan te weerhouden om projecten met A22 te overwegen. Ondanks een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in december, waarin werd gesteld dat de UEFA en FIFA in strijd handelden met EU-wetgeving door de vorming van een Super League te voorkomen, stelt A22 dat de UEFA zijn concurrentiebeperkende gedrag voortzet.

A22 eist dat de UEFA en haar leidinggevenden per direct alle vormen van concurrentiebeperkende acties tegen A22, haar zakelijke initiatieven, partners en directeuren staken. Ook moeten derde partijen die gelieerd zijn aan de UEFA zich onthouden van dergelijk gedrag.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

Wat is A22 Sports Management?
A22 Sports Management is een organisatie die zich inzet voor de oprichting van de Europese Super League, een voorgestelde voetbalcompetitie bestaande uit topclubs uit heel Europa.

Wat is de Europese Super League?
De Europese Super League is een concept voor een nieuwe voetbalcompetitie die zou bestaan uit de grootste en meest succesvolle voetbalclubs van Europa, bedoeld om naast of in plaats van bestaande competities zoals de UEFA Champions League te functioneren.

Wat is de UEFA?
De UEFA (Union of European Football Associations) is de bestuursorganisatie voor voetbal in Europa, verantwoordelijk voor de organisatie van belangrijke competities zoals de UEFA Champions League en het UEFA Europees Kampioenschap.

Wat betekent ‘concurrentiebeperkend gedrag’?
Concurrentiebeperkend gedrag verwijst naar acties die de vrije concurrentie op de markt beperken, zoals het onrechtmatig uitsluiten van concurrenten, het opleggen van oneerlijke handelsvoorwaarden of het misbruiken van een dominante marktpositie.

Uitleg van Gebruikte Termen

Europees Hof van Justitie
Het hoogste rechtsprekende orgaan binnen de Europese Unie, verantwoordelijk voor het interpreteren van EU-wetgeving en het waarborgen van de uniforme toepassing ervan in alle lidstaten.

Concurrentiebeperkend gedrag
Acties die de concurrentie op de markt belemmeren, vaak in strijd met antitrustwetten en regelgeving die bedoeld zijn om eerlijke concurrentie te bevorderen.

Sociale media
Digitale platforms waar gebruikers content kunnen delen, zoals berichten, afbeeldingen en video’s, en kunnen interageren met elkaar.