Gestopte Euro-wedstrijd tussen België en Zweden wordt niet opnieuw gespeeld: UEFA

Gestopte Euro-wedstrijd tussen België en Zweden wordt niet opnieuw gespeeld: UEFA

20 oktober 2023 Uit Door Karel Glastra van Loon

De Euro 2024-kwalificatiewedstrijd tussen België en Zweden, die werd gestopt na de fatale schietpartij waarbij twee Zweedse fans om het leven kwamen, zal niet opnieuw worden gespeeld en de punten zullen worden gedeeld, zo heeft de UEFA donderdag aangekondigd. Volgens de wensen van de voetbalbonden van beide landen is de 1-1 stand bij rust, toen de wedstrijd werd gestopt, “bevestigd als eindstand” en “krijgt elk team één punt en wordt de stand in Groep F bijgewerkt”, aldus de UEFA1.

Op maandag werden twee Zweedse supporters gedood in de buurt van het stadscentrum van Brussel bij een vermoedelijke islamistische schietpartij. De wedstrijd ging die avond zoals gepland door voordat deze op verzoek van de twee teams bij rust werd gestopt met de score 1-1. De reizende Zweedse fans werden in het Koning Boudewijnstadion gehouden voordat ze om 2 uur ’s nachts lokale tijd door de politie naar hun hotels werden geëscorteerd1.

De vermoedelijke aanvaller, een 45-jarige Tunesische staatsburger die illegaal in België woonde, werd dinsdag dodelijk neergeschoten in een politieoperatie. “We zijn blij te horen dat de UEFA een beslissing heeft genomen en dat de punten worden gedeeld”, zei een woordvoerder van de voetbalbond1.