Harry Kane bij Bayern München: Een probleem van betrokkenheid of een misverstand?
25 oktober 2023Harry Kane heeft een vliegende start gemaakt bij Bayern München, met tien doelpunten en vijf assists in tien competitiewedstrijden. Ondanks Kane’s sterke start in Beieren, zijn fans ontevreden over het gebrek aan betrokkenheid van de Engelse aanvoerder. Dit heeft veel fans in verwarring gebracht over waarom de club 95 miljoen euro heeft uitgegeven aan een speler die nauwelijks betrokken is. Hoewel dit enigszins zorgwekkend kan zijn, is er geen reden tot paniek. Waar Kane naar verluidt achterblijft in betrokkenheid, blinkt hij uit in doelpunten maken, momenteel produceert hij 0,95 verwachte doelpunten (xG) per 90 minuten in de Bundesliga1.
Bij Bayern wordt Kane ook omringd door capabele scheppers zoals Joshua Kimmich, Jamal Musiala en Thomas Müller, die allemaal in het 90e percentiel (per hun respectievelijke posities) waren voor schotcreërende acties (SCA) in de Bundesliga vorig seizoen, waardoor zijn creatieve verantwoordelijkheden worden verlicht1. Ten slotte, hoewel Kane’s schotcreërende actiecijfers lager zijn dan in voorgaande seizoenen, levert hij momenteel 0,52 assists per 90 op, wat bewijst dat hij nog steeds een capabele schepper is als het er toe doet1.
Sinds het vertrek van Robert Lewandowski had Bayern een wereldklasse spits nodig die in staat was om doelpunten te maken. De oplossing: Harry Kane. Wat betreft oplossingen, deze heeft zich zeer effectief bewezen. Als aanrakingen niet aantonen hoe effectief een spits is, wat dan wel? Doelpunten. Laten we eens kijken naar Harry Kane’s meest productieve doelpuntenseizoen, het seizoen 17/18. De Engelsman scoorde in totaal 41 doelpunten in alle competities. Een indrukwekkend aantal; geen verrassingen daar. Wat sommige mensen echter zou kunnen verrassen, is zijn betrokkenheid gedurende dat seizoen. Kane had gemiddeld slechts 31 aanrakingen per 90, slechts één meer dan hij momenteel gemiddeld heeft voor Bayern1.
Een ander goed voorbeeld van de impact van een spits in vergelijking met betrokkenheid is, misschien wel de beste spits ter wereld, Erling Haaland. De voormalige Dortmund-man sloot een fenomenaal debuut Premier League-seizoen af, met 36 doelpunten. Maar hoe betrokken was Haaland? In een seizoen met 36 doelpunten, het hoogste aantal ooit in één Premier League-seizoen, had de Noor gemiddeld slechts 25 aanrakingen per 90. In een Manchester City-team dat gemiddeld 65,2% balbezit en 787 aanrakingen per 90 had; 25 aanrakingen elke 90 minuten was genoeg om Haaland tot City’s speler van het seizoen te maken1.
In de Bundesliga werkt Kane met een verwachte doelpunten (xG) van 0,95 per 90. Dit is 0,3 meer dan hij gemiddeld in het Premier League-seizoen 17/18, zijn beste doelpuntenseizoen ooit. In werkelijkheid heeft Kane 9 doelpunten in 8 wedstrijden, een ratio van 1,18 doelpunten per 90, een zeer goede ratio. Op dit punt is het belangrijk om te overwegen dat strafschoppen deze gegevens enigszins kunnen vertekenen. Kane’s niet-strafschop verwachte doelpunten (npxG) in het Premier League-seizoen 17/18 was 0,65. In de Bundesliga heeft hij 0,63npxG1.
Laten we eens kijken naar de belangrijkste creatieve contingent van Spurs in de Premier League vorig seizoen. Harry Kane produceerde 3,46 SCA per 90 minuten, Ivan Perisic (3,2) en Pedro Porro (3,26). Dit plaatst ze allemaal in het 90e percentiel voor hun respectievelijke posities. Redelijk, maar niet zo goed als de topcreators van Bayern1.
In het Bundesliga-seizoen 22/23 had Bayern vijf spelers in het 90e percentiel voor SCA per 90 minuten in hun respectievelijke posities. Dit omvat Jamal Musiala (4,91), Joshua Kimmich (4,55), Kingsley Coman (5,43), Thomas Müller (4,65) en Alphonso Davies (3,88). Bovendien registreerden al deze spelers, met uitzondering van Alphonso Davies, minstens één meer schotcreërende actie dan Harry Kane vorig seizoen, de meest actieve schepper van Spurs1.
Betekent dit dat Harry Kane plotseling een slechte schepper is geworden? Nee. Waren Spurs vorig seizoen slecht? Wel, ja, maar dat is niet helemaal het punt. Het feit is dat Bayern meer scheppers heeft, en van een hogere kwaliteit dan Harry Kane’s Spurs. Dit betekent vanzelfsprekend dat Kane niet de creatieve uitlaatklep zal zijn zoals hij bij Spurs was, maar eerder het eindproduct voor de scheppers van Bayern. Wat opnieuw precies is wat er op het veld gebeurt1.
Sinds hij bij Bayern kwam, heeft Harry Kane zijn SCA een klap gekregen. Bij Spurs vorig seizoen had hij gemiddeld 3,47 SCA per 90, wat grotendeels werd gehandhaafd of verbeterd gedurende zijn tijd in Londen. Bij Bayern is Kane’s SCA per 90 gedaald tot 2,5. Dit kan sommigen zorgen baren, maar het kan grotendeels worden verklaard door het vorige segment. Het kan ook worden geïnterpreteerd dat Kane zijn creatieve touch heeft verloren, maar dat is helemaal niet het geval1.
Toegegeven, dit heeft te maken met het feit dat Bayern als team een veel betere creatieve uitlaatklep is met sterkere afmakers dan Spurs vorig seizoen. Echter, met 0,52 assists per 90, boven zelfs zijn meest productieve assistseizoenen in een Spurs-shirt, bewijst dat Kane nog steeds in staat is om te creëren als het er het meest toe doet1.
Alles in aanmerking genomen, is er geen reden voor Bayern-fans om zich zorgen te maken over het gebrek aan betrokkenheid van Harry Kane. De Engelsman scoort doelpunten ondanks minder aanrakingen, terwijl hij wordt ondersteund door een overvloed aan creatieve spelers1.