Het UEFA-coëfficiëntsysteem: Een frisse blik op de Europese voetbalranglijst

Het UEFA-coëfficiëntsysteem: Een frisse blik op de Europese voetbalranglijst

28 December 2023 Off By Damiano Schet

Het UEFA-coëfficiëntsysteem is een cruciaal element in het Europese voetbal. Het bepaalt de rangschikking van de voetbalcompetities in Europa en heeft een directe invloed op het aantal teams dat elke competitie mag afvaardigen naar de Champions League. Hoewel het vaak wordt aangenomen dat de extra plaatsen meestal naar de top twee competities gaan, heeft de geschiedenis ons geleerd dat dit niet altijd het geval is.

In het seizoen 2021/22 bijvoorbeeld, was de Eredivisie in Nederland een van de competities met minder dan vier teams in de Champions League, maar toch eindigde het in de top twee van het gemiddelde coëfficiënt. Dit is een opmerkelijke prestatie die de dynamiek van het Europese voetbal benadrukt en aantoont dat minder prominente competities ook kunnen concurreren op het hoogste niveau.

Het is belangrijk om te begrijpen dat het UEFA-coëfficiëntsysteem niet alleen de huidige prestaties van de teams weerspiegelt, maar ook de prestaties over een periode van vijf jaar. Dit betekent dat consistentie en duurzaam succes cruciaal zijn voor het behalen van een hoge rangschikking.

Het UEFA-coëfficiëntsysteem is een complex maar essentieel onderdeel van het Europese voetbal. Het beloont consistentie en duurzaam succes en biedt kansen voor competities buiten de traditionele top om te concurreren op het hoogste niveau.

Veelgestelde vragen (FAQ)

 1. Wat is het UEFA-coëfficiëntsysteem?
  Het UEFA-coëfficiëntsysteem is een rangschikkingssysteem dat wordt gebruikt om de prestaties van voetbalcompetities in Europa te beoordelen. Het bepaalt het aantal teams dat elke competitie mag afvaardigen naar de Champions League.
 2. Hoe wordt het UEFA-coëfficiënt berekend?
  Het UEFA-coëfficiënt wordt berekend op basis van de prestaties van de teams in een competitie over een periode van vijf jaar.
 3. Wat betekende de prestatie van de Eredivisie in het seizoen 2021/22?
  In het seizoen 2021/22 eindigde de Eredivisie, ondanks dat het minder dan vier teams in de Champions League had, in de top twee van het gemiddelde coëfficiënt. Dit was een opmerkelijke prestatie die aantoont dat ook minder prominente competities kunnen concurreren op het hoogste niveau.

Verklarende woordenlijst

 • UEFA-coëfficiënt: Een rangschikkingssysteem dat wordt gebruikt om de prestaties van voetbalcompetities in Europa te beoordelen.
 • Eredivisie: De hoogste voetbalcompetitie in Nederland.
 • Champions League: Een jaarlijkse voetbalcompetitie georganiseerd door de UEFA, waarin de beste clubs uit heel Europa strijden om de titel1.