Hoe noemen ze voetbal in Amerika?

Hoe noemen ze voetbal in Amerika?

4 February 2024 Off By Karel Glastra van Loon

In de Verenigde Staten staat het bekend als ‘football’, maar in Nederland en vele andere landen noemen we het ‘American football’. Dit dynamische spel, dat zich onderscheidt door zijn tactische diepgang en fysieke intensiteit, heeft een wisselvallige geschiedenis in Nederland. Ondanks de oprichting van de American Football Bond Nederland (AFBN) in 2001, die dient als de officiële federatie voor de Nederlandse American footballclubs, is de sport nog steeds op zoek naar een stevige voet aan de grond in het Nederlandse sportlandschap.

De AFBN heeft als doel de sport te bevorderen en te reguleren, maar de weg naar een bloeiende amateurcompetitie die de aandacht van media en publiek trekt, blijft een uitdaging. De opheffing van de Amsterdam Admirals in 2007, als onderdeel van de NFL Europe, markeerde een significante terugval voor de zichtbaarheid van de sport in Nederland. Sindsdien is het draagvlak voor een professionele of semi-professionele competitie beperkt gebleven.

Desondanks blijft de AFBN zich inzetten voor de ontwikkeling van American football in Nederland. Door middel van jeugdprogramma’s, coaching clinics en het organiseren van nationale competities, werkt de bond aan het opbouwen van een nieuwe generatie liefhebbers en spelers. De toekomst van de sport in Nederland hangt sterk af van deze grassroots initiatieven en de mogelijkheid om de sport toegankelijker te maken voor een breder publiek.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

 • Wat is de American Football Bond Nederland (AFBN)?
  De AFBN is de officiële bond voor American football in Nederland, opgericht in 2001, die zich inzet voor de promotie en regulering van de sport op nationaal niveau.
 • Wat gebeurde er met de Amsterdam Admirals?
  De Amsterdam Admirals waren een professioneel American footballteam dat deel uitmaakte van de NFL Europe. Het team werd in 2007 opgeheven toen de NFL Europe werd ontbonden.
 • Is American football populair in Nederland?
  American football heeft een nichepubliek in Nederland en mist de brede populariteit die het in de Verenigde Staten geniet. De sport is voornamelijk afhankelijk van amateurclubs en liefhebbers.

Verklarende Woordenlijst

 • American football: Een teamsport die voornamelijk in de Verenigde Staten wordt gespeeld en waarbij punten worden gescoord door de bal in de endzone van de tegenstander te dragen of te gooien.
 • AFBN: American Football Bond Nederland, de organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer en de promotie van American football in Nederland.
 • NFL Europe: Een voormalige American footballcompetitie die als doel had de sport buiten de Verenigde Staten te promoten, met teams verspreid over Europa.