Hoeveel teams uit elke groep kwalificeren zich voor Euro 2024?

Hoeveel teams uit elke groep kwalificeren zich voor Euro 2024?

18 December 2023 Off By Wouter Godijn

Het UEFA Euro 2024 voetbaltoernooi is een van de meest verwachte sportevenementen in Europa. Teams uit heel Europa strijden om een plek in dit prestigieuze toernooi. Maar hoeveel teams uit elke groep kwalificeren zich voor Euro 2024?

Kwalificatieproces

Het kwalificatieproces voor Euro 2024 begon in maart 2023 en loopt tot maart 2024. Elk team in een groep speelt twee keer tegen elk ander team in hun groep. De top twee teams uit elke groep kwalificeren zich automatisch voor de finales, samen met gastland Duitsland. Dit betekent dat 21 van de 24 finaleplaatsen worden ingenomen door de groepswinnaars en de runners-up13.

Play-offs

Naast de automatische kwalificatieplaatsen zijn er nog drie plaatsen beschikbaar via de play-offs. Deze plaatsen worden bepaald door de prestaties van teams in de UEFA Nations League 2022/23. Normaal gesproken zouden de groepswinnaars van Leagues A, B en C zich kwalificeren voor de play-offs. Als deze teams zich echter al hebben gekwalificeerd via de groepsfase, worden ze vervangen door het volgende best gerangschikte team in hun league. Als er niet genoeg niet-gekwalificeerde teams in dezelfde league zijn, dan gaat het naar de volgende league, eindigend met League D35.

Voorbeeld van Kwalificatie

Een voorbeeld van hoe dit kwalificatiesysteem werkt, kan worden gezien in de prestaties van Nederland in de kwalificatieronde. Gebonden met Griekenland bovenaan Groep B, wist Nederland dat een overwinning thuis in Amsterdam tegen het al uitgeschakelde Ierland genoeg zou zijn om zich te kwalificeren voor Euro 20242.

Veelgestelde Vragen

Hoeveel teams kwalificeren zich uit elke groep voor Euro 2024?

De top twee teams uit elke groep kwalificeren zich automatisch voor de finales van Euro 2024.

Hoe werken de play-offs?

Drie van de 24 plaatsen op Euro 2024 worden bepaald door play-off plaatsen via de UEFA Nations League 2022/23. Normaal gesproken zouden de groepswinnaars van Leagues A, B en C zich kwalificeren voor de play-offs. Als deze teams zich echter al hebben gekwalificeerd via de groepsfase, worden ze vervangen door het volgende best gerangschikte team in hun league.

Wat gebeurt er als er niet genoeg niet-gekwalificeerde teams in dezelfde league zijn?

Als er niet genoeg niet-gekwalificeerde teams in dezelfde league zijn, dan gaat het naar de volgende league, eindigend met League D.

Verklarende Woordenlijst

UEFA: De Union of European Football Associations, de bestuursorganisatie voor voetbal in Europa.

Euro 2024: Het Europees kampioenschap voetbal 2024, georganiseerd door de UEFA.

Kwalificatieproces: Het proces waarbij teams strijden om een plek in een toernooi.

Play-offs: Extra wedstrijden die worden gespeeld om een winnaar te bepalen wanneer teams gelijk eindigen.

UEFA Nations League: Een internationaal voetbaltoernooi tussen de lidstaten van de UEFA.

Groepswinnaars: Teams die bovenaan hun groep eindigen na het spelen van alle groepswedstrijden.

Runners-up: Teams die als tweede eindigen in hun groep na het spelen van alle groepswedstrijden.