Is het aanvallen van de doelman een overtreding?

Is het aanvallen van de doelman een overtreding?

22 January 2024 Off By Wouter Godijn

In de wereld van het voetbal is de bescherming van de doelman altijd een onderwerp van discussie geweest. Recentelijk is er meer duidelijkheid gekomen over wat wel en niet is toegestaan bij het benaderen van de keeper. Het is algemeen bekend dat het onrechtmatig aanvallen van de doelman tijdens een voetbalwedstrijd als een overtreding wordt beschouwd. Dit is vastgelegd in de spelregels die door de FIFA worden gehandhaafd.

De doelman geniet een speciale status op het veld, vooral wanneer hij zich in zijn eigen strafschopgebied bevindt. In deze zone heeft de keeper het exclusieve recht om de bal met zijn handen te spelen, wat hem een unieke positie geeft ten opzichte van andere spelers. Echter, deze privileges brengen ook een verhoogde bescherming met zich mee. Het is niet toegestaan voor aanvallers om de keeper te laden of op een agressieve manier te benaderen die zijn veiligheid in gevaar kan brengen.

De regels zijn duidelijk: een speler die de doelman aanvalt terwijl deze in het bezit is van de bal, of probeert de bal te spelen, kan bestraft worden met een vrije trap of zelfs een strafschop als de overtreding binnen het strafschopgebied plaatsvindt. Bovendien kan een speler die de keeper op een roekeloze of gevaarlijke manier aanvalt, een gele of rode kaart krijgen, afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Deze regelgeving is bedoeld om het spel eerlijk en veilig te houden voor alle deelnemers. Het respecteren van de doelman zijn ruimte en integriteit is essentieel voor de sportiviteit binnen het spel.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

 1. Wat gebeurt er als een speler de doelman aanvalt?
  Een speler die de doelman aanvalt, kan bestraft worden met een vrije trap of een strafschop, afhankelijk van waar de overtreding plaatsvindt. Daarnaast kan de speler een gele of rode kaart ontvangen.
 2. Mag de doelman altijd de bal met de handen spelen?
  De doelman mag de bal alleen binnen zijn eigen strafschopgebied met de handen spelen.
 3. Wat is het strafschopgebied?
  Het strafschopgebied is het grote rechthoekige gebied direct voor het doel, waarbinnen de doelman de bal met de handen mag aanraken en waarbinnen bepaalde overtredingen kunnen leiden tot een strafschop.

Verklarende Woordenlijst

 • Doelman (Keeper): De speler wiens primaire taak het is om te voorkomen dat de bal in het doel gaat.
 • Vrije trap: Een methode om het spel te hervatten na een overtreding, waarbij de tegenstander op een bepaalde afstand van de bal moet blijven tot deze gespeeld is.
 • Strafschop (Penalty): Een directe schietkans op het doel vanaf de strafschopstip, toegekend na een overtreding binnen het strafschopgebied.
 • Gele/Rode kaart: Disciplinaire maatregelen die door de scheidsrechter worden gebruikt om spelers te waarschuwen (geel) of uit het spel te verwijderen (rood) voor ernstige overtredingen.