“Nultolerantie” voor Stadionrisico’s: De Belofte van de Caf-president voor Afcon 2023

“Nultolerantie” voor Stadionrisico’s: De Belofte van de Caf-president voor Afcon 2023

15 oktober 2023 Uit Door Karel Glastra van Loon

De president van de Confederatie van Afrikaans Voetbal (Caf), Patrice Motsepe, heeft een “nultolerantie” benadering beloofd om ervoor te zorgen dat stadions veilig zijn tijdens de Africa Cup of Nations (Afcon) 2023, die in januari van start gaat1. Tijdens de loting voor het toernooi van volgend jaar in Ivoorkust erkende Motsepe dat er “vermijdbare” fouten waren gemaakt tijdens het toernooi van 2021 in Kameroen, waarbij een tragedie plaatsvond waarbij minstens acht mensen omkwamen in een verdrukking buiten het Olembe Stadion in Yaoundé1.

Er zal een enorme focus zijn op de veiligheid van de toeschouwers, benadrukte Motsepe. “Wanneer gezinnen naar een voetbalwedstrijd komen kijken, moeten ze absoluut zeker zijn dat we vanuit een Caf-perspectief en onze partners alles mogelijk hebben gedaan in overeenstemming met de wereldwijde beste praktijken om ervoor te zorgen dat de faciliteiten en de infrastructuur veilig zijn. Er is nultolerantie”1.

Twee testevenementen zullen worden gehouden in het Felix Houphouet Boigny Stadion in Abidjan wanneer Ivoorkust gastheer is voor vriendschappelijke wedstrijden tegen Marokko op zaterdag en Zuid-Afrika op dinsdag1. De tragedie in januari 2022 ontvouwde zich nadat een poort naar het Olembe Stadion in Yaoundé werd geopend als gevolg van een zware opbouw van toeschouwers tijdens een Nations Cup laatste-16 wedstrijd tussen gastheren Kameroen en Comoren1. Het stadion bleef de locatie voor de finale, ondanks het fatale incident.

“Sommige fouten zijn gemaakt, en sommige van die fouten waren vermijdbaar,” zei Motsepe. “We zijn heel duidelijk dat de kwaliteit van de infrastructuur om de top Afrikaanse competitie te hosten van wereldklasse moet zijn. Wat we de komende maanden doen, is ervoor zorgen dat de infrastructuur in zijn totaliteit uitstekend is”1. Motsepe voegde eraan toe dat de media een “belangrijk” deel te spelen hebben in het houden van organisatoren aan de hoogste normen1.

Motsepe prees de “absolute toewijding” van de belangrijkste betrokken partijen en het “uitstekende werk” van de Ivoriaanse premier Patrick Achi om zich voor te bereiden op het uitgestelde toernooi van 20231. Achi, die tijdelijk aan het roer blijft tot de benoeming van een nieuwe premier en regering, zegt – met nog drie maanden te gaan – dat voorbereiding de sleutel is om ervoor te zorgen dat de Ivoriaanse stadions veilig zijn1.

“Wat we nu doen is wat je ’testwedstrijden’ noemt, wat betekent dat wat je ook doet, je nultolerantie wilt. Dus je wilt ruim van tevoren goed testen. Alles kan gebeuren. Dat is wat we hebben gedaan,” vertelde Achi aan BBC Sport Africa. “We kunnen andere dingen vinden en ze oplossen. Maar je moet testwedstrijden hebben – dit is wat heel anders is dan wat we tot nu toe hebben gedaan. En we denken dat we precies op tijd klaar zullen zijn voor een heel, heel, heel, heel groot evenement,” voegde Achi toe1. De gastheren nemen het op tegen Guinee-Bissau in de openingswedstrijd op 13 januari 2024. De finale vindt plaats op zondag 11 februari1.