Rusland Keert Terug naar Internationaal Voetbal met Vriendschappelijke Wedstrijd tegen Servië

Rusland Keert Terug naar Internationaal Voetbal met Vriendschappelijke Wedstrijd tegen Servië

22 December 2023 Off By Daniël Boissevain

Na een periode van sportieve isolatie lijkt Rusland weer een stap te zetten op het internationale voetbalpodium. Volgens bronnen binnen de voetbalwereld is de kans groot dat de Russische voetbalbond (RFU) toestemming krijgt van zowel FIFA als UEFA om in maart 2024 een vriendschappelijke wedstrijd tegen Servië te spelen. Dit zou de eerste keer zijn dat Rusland tegen een Europees team speelt sinds de schorsing die volgde op de invasie van Oekraïne in februari 2022.

De schorsing hield in dat Russische nationale teams werden uitgesloten van deelname aan het Wereldkampioenschap voetbal en het Europees Kampioenschap, en dat Russische clubs niet mochten deelnemen aan de Champions League, de Europa League en de Europa Conference League. Ondanks deze beperkingen, zijn vriendschappelijke wedstrijden nog steeds toegestaan. Servië, dat ook deelneemt aan het EK 2024, heeft ingestemd met een vriendschappelijke ontmoeting met Rusland, wat een teken van versoepeling van de sportieve sancties zou kunnen zijn.

Deze ontwikkeling kan gezien worden als een belangrijke stap voor de RFU om de banden met de Europese voetbalgemeenschap te herstellen. Het biedt een kans voor Russische spelers om weer ervaring op te doen op internationaal niveau en kan de weg vrijmaken voor verdere deelname aan internationale competities in de toekomst.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

 • Wat was de reden voor de schorsing van Rusland door FIFA en UEFA?
  De schorsing werd ingesteld na de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022, als onderdeel van sportieve sancties.
 • Mogen Russische teams nog steeds vriendschappelijke wedstrijden spelen?
  Ja, ondanks de schorsing zijn vriendschappelijke wedstrijden nog steeds toegestaan.
 • Wat betekent deze vriendschappelijke wedstrijd voor Rusland?
  Het is een kans voor Rusland om de relaties met de Europese voetbalgemeenschap te verbeteren en biedt Russische spelers de mogelijkheid om internationale ervaring op te doen.

Verklarende Woordenlijst

 • FIFA: De Internationale Federatie van Voetbalassociaties, de wereldwijde bestuursorganisatie van voetbal.
 • UEFA: De Europese Voetbalassociatie, de bestuursorganisatie van voetbal in Europa.
 • RFU: De Russische voetbalbond, het bestuursorgaan voor voetbal in Rusland.
 • EK 2024: Het Europees Kampioenschap voetbal dat in 2024 zal plaatsvinden.
 • Vriendschappelijke wedstrijd: Een voetbalwedstrijd die niet meetelt voor een competitie of toernooi, vaak gebruikt voor training of diplomatieke doeleinden.