Samuel Eto’o onder druk: FIFA en CAF moeten ingrijpen

Samuel Eto’o onder druk: FIFA en CAF moeten ingrijpen

2 oktober 2023 Uit Door Abdel Malek El Hasnaoui

Samuel Eto’o, de voormalige voetbalster en huidige president van de Kameroense voetbalbond (FECAFOOT), staat onder druk om zijn functie neer te leggen na een reeks controversiële incidenten. Een groep Kameroense voetbalfunctionarissen heeft een brief gestuurd aan FIFA-president Gianni Infantino en de voorzitter van de Afrikaanse voetbalconfederatie (CAF), Patrice Motsepe, waarin zij vragen waarom Eto’o nog steeds aan het hoofd van de organisatie mag blijven, ondanks de vele klachten en herinneringen van Kameroense voetbalactoren12.

De brief verwijst naar het snelle optreden van de Spaanse voetbalbond (RFEF) tegen haar president Luis Rubiales na zijn acties tijdens de finale van het WK voor vrouwen. FIFA schorste Rubiales en hij nam later ontslag uit zijn functie. In het geval van Eto’o is er echter nog geen actie ondernomen door FIFA of CAF, ondanks de vele klachten en herinneringen van Kameroense voetbalactoren12.

Een van de controversiële incidenten waarbij Eto’o betrokken was, betreft zijn ambassadeursrol bij een sportweddenschappenbedrijf. Dit heeft geleid tot vragen over de ethiek en integriteit van zijn positie binnen de FECAFOOT511. Bovendien wordt Eto’o onderzocht door de politie in Kameroen vanwege beschuldigingen van betrokkenheid bij matchfixing in de tweede voetbaldivisie van het land4.

CAF heeft in augustus een onderzoek geopend naar “bepaald vermeend wangedrag” van Eto’o, maar er is nog geen actie ondernomen4. De brief bekritiseert ook Infantino, die eerder deze maand samen met Eto’o op de foto ging in Frankrijk om te praten over “voetbalontwikkeling”4.

Eto’o werd in december 2021 verkozen tot president van de FECAFOOT met 43 stemmen, vóór de zittende president, die 31 stemmen ontving3. Sinds zijn verkiezing zijn er echter zorgen gerezen over zijn leiderschap en het beheer van de organisatie278.