Tim Howard: Van Doelman tot Hall of Famer

Tim Howard: Van Doelman tot Hall of Famer

3 December 2023 Off By Damiano Schet

Tim Howard, de voormalige doelman van het Amerikaanse nationale voetbalteam, is gekozen voor de Amerikaanse Nationale Voetbal Hall of Fame. Deze aankondiging werd gedaan op zaterdag en de officiële inhuldiging zal plaatsvinden op 4 mei. Howard, die voor het eerst op de stemlijst stond, ontving 46 van de 48 stemmen (95,8%) van de spelersselectiecommissie.

Howard, die 121 keer uitkwam voor het Amerikaanse nationale team tussen 2002 en 2017, was doelman tijdens de Wereldbekers van 2010 en 2014. Na zijn tijd bij de New York/New Jersey MetroStars in de Major League Soccer van 1998 tot 2003, bracht hij 13 seizoenen door in de Engelse Premier League bij Manchester United (2003-2006) en Everton (2006-2016). In 2004 werd hij uitgeroepen tot Premier League doelman van het jaar.

Na zijn terugkeer naar de MLS met Colorado van 2016 tot 2019, speelde hij in 2020 voor Memphis in de United Soccer League’s League Championship, waar hij mede-eigenaar en sportief directeur is. Hij is momenteel bezig aan zijn vierde seizoen als analist voor NBC.

Bij de aankondiging van zijn verkiezing zei Howard: “Je kunt deze momenten niet bedenken. Je werkt hard, ik heb altijd gezegd dat ik gewoon een jongen uit New Jersey ben die genoot van voetballen en leerde hoe te concurreren en van het spel te houden.”

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wie is Tim Howard?
Tim Howard is een voormalige professionele voetballer die voornamelijk bekend is als doelman. Hij heeft gespeeld voor clubs als Manchester United en Everton, en was ook een belangrijk lid van het Amerikaanse nationale team.

Wat is de Amerikaanse Nationale Voetbal Hall of Fame?
De Amerikaanse Nationale Voetbal Hall of Fame is een eerbetoon aan spelers, coaches en andere belangrijke figuren die een significante bijdrage hebben geleverd aan het voetbal in de Verenigde Staten.

Wat betekent het om gekozen te worden voor de Hall of Fame?
Het betekent dat de prestaties van een speler tijdens zijn carrière worden erkend als buitengewoon en invloedrijk. Het is een van de hoogste onderscheidingen die een voetballer kan ontvangen.

Verklarende woordenlijst

Doelman: De speler die het doel verdedigt in een voetbalwedstrijd. De doelman is de enige speler die de bal met zijn handen mag aanraken binnen het strafschopgebied.

Major League Soccer (MLS): De hoogste professionele voetbalcompetitie in de Verenigde Staten en Canada.

Premier League: De hoogste divisie in het Engelse voetbal.

United Soccer League’s League Championship: De tweede hoogste divisie in het Amerikaanse voetbal.