UEFA-president Ceferin: Manchester City’s Champions League-verbod had niet moeten worden opgeheven

UEFA-president Ceferin: Manchester City’s Champions League-verbod had niet moeten worden opgeheven

24 January 2024 Off By Abdel Malek El Hasnaoui

UEFA-president Aleksander Ceferin heeft zijn standpunt over de financiële overtredingen van Manchester City in de Champions League verdedigd. Volgens hem had het verbod op deelname aan de Champions League, dat aan de club was opgelegd, niet moeten worden opgeheven.

Manchester City werd door de UEFA beschuldigd van overtredingen van de Financial Fair Play-regels. Als gevolg hiervan werd de club verbannen van deelname aan de Champions League en kreeg het een boete van £25 miljoen ($32 miljoen). Manchester City ging echter in beroep tegen deze beslissing en het verbod werd uiteindelijk opgeheven.

Ceferin blijft echter bij zijn standpunt. “We weten dat we gelijk hadden”, zei hij. Hij benadrukte dat de UEFA de juiste beslissing had genomen door Manchester City te beschuldigen en te straffen voor de overtredingen.

Veelgestelde vragen

Wat is Financial Fair Play?

Financial Fair Play (FFP) is een initiatief van de UEFA dat is ontworpen om te voorkomen dat voetbalclubs meer uitgeven dan ze verdienen in de zoektocht naar succes en om te voorkomen dat ze in financiële problemen komen.

Wat betekent een verbod op de Champions League?

Een verbod op de Champions League betekent dat een club niet mag deelnemen aan de competitie, ongeacht hun prestaties in hun nationale competitie.

Wat gebeurt er als een club in beroep gaat tegen een beslissing van de UEFA?

Als een club in beroep gaat tegen een beslissing van de UEFA, wordt de zaak beoordeeld door een onafhankelijk panel. Dit panel kan de beslissing van de UEFA bevestigen, wijzigen of vernietigen.

Verklarende woordenlijst

  • UEFA: De Union of European Football Associations, de bestuursorganisatie voor voetbal in Europa.
  • Champions League: Een jaarlijkse voetbalcompetitie georganiseerd door de UEFA voor de meest succesvolle voetbalclubs in Europa.
  • Financial Fair Play: Een reeks regels opgesteld door de UEFA om te zorgen voor eerlijkheid en financiële stabiliteit in het voetbal.
  • Verbod: Een officiële uitsluiting van deelname aan een activiteit of evenement.
  • Beroep: Een verzoek aan een hogere rechtbank of instantie om een beslissing te herzien.