UEFA trekt plan in om Rusland toe te laten tot de kwalificaties voor het EK onder 17

UEFA trekt plan in om Rusland toe te laten tot de kwalificaties voor het EK onder 17

11 oktober 2023 Uit Door Wouter Godijn

De Europese voetbalbond UEFA heeft haar plan om Rusland toe te laten tot de kwalificaties voor het EK onder 17 ingetrokken. Dit besluit komt na wijdverspreide tegenstand van lidstaten tegen het spelen tegen Rusland op elk niveau van internationale wedstrijden. Dit leidde ertoe dat de UEFA terugkeerde naar haar algehele verbod op Russische teams, dat ze controversieel had geprobeerd te veranderen1.

De UEFA had verrassend haar beleid versoepeld dat alle Russische nationale en clubteams uit internationale competities worden uitgesloten, een beleid dat sinds de Russische invasie van Oekraïne vorig jaar van kracht is. De UEFA had het belang van het niet straffen van kinderen voor de beslissingen van een nationale regering aangehaald bij het suggereren dat Russische U17-teams in internationale competities konden spelen, maar zonder hun nationale kleuren, vlag of volkslied1.

Echter, na een andere uitvoerende commissievergadering op dinsdag, zei de UEFA dat “het agendapunt werd ingetrokken omdat er geen technische oplossing kon worden gevonden om Russische teams te laten spelen”1. De Oekraïense voetbalbond zei dat de beslissing aantoonde dat haar oproep aan andere UEFA-lidstaten om wedstrijden tegen Rusland te boycotten, werd gehoord1.

Het besluit van de UEFA om het plan in te trekken kwam na het toekennen van de hostingrechten voor het EK 2028 aan het Verenigd Koninkrijk en Ierland, wiens leden zich hebben verzet tegen het spelen tegen Rusland, en de editie van 2032 aan Italië en Turkije, wiens uitvoerende commissieleden de pro-Russische beweging hadden gesteund1. De CEO van de Engelse voetbalbond, Mark Bullingham, vertelde verslaggevers op het hoofdkantoor van de UEFA: “We hebben ons heel duidelijk uitgesproken over Rusland. Naar onze mening is er niets veranderd”1.

Het is belangrijk op te merken dat de UEFA-leiders, waaronder haar president Aleksander Ceferin, dinsdag niet met verslaggevers hebben gesproken. De meest senior vice-president van de UEFA, Karl-Erik Nilsson, woonde de vergadering bij enkele dagen nadat het Rusland-probleem hem zijn baan had gekost als hoofd van de Zweedse sportconfederatie, een door de overheid gesteunde nationale financieringsinstantie. Nilsson nam vorige week ontslag onder druk thuis voor het steunen van de pro-Russische beslissing van de UEFA in directe tegenspraak met het Zweedse nationale sportbeleid1.