VK en Ierland organiseren Euro 2028; Turkije-Italië krijgen editie 2032

VK en Ierland organiseren Euro 2028; Turkije-Italië krijgen editie 2032

10 oktober 2023 Uit Door Karel Glastra van Loon

Het Verenigd Koninkrijk en Ierland zullen het Europees Kampioenschap 2028 organiseren, terwijl Italië en Turkije de editie van 2032 zullen organiseren. Dit werd aangekondigd door de UEFA. Door vorige week een gezamenlijk bod van Italië en Turkije voor Euro 2032 te accepteren en met de terugtrekking van Turkije uit de race voor Euro 2028, waren de gastheren voor beide toernooien al vrijwel zeker12.

De terugtrekking van Turkije uit de race voor 2028 liet Engeland, Noord-Ierland, Ierland, Schotland en Wales als de enige gezamenlijke bieders voor dat toernooi. Beide sets biedingen hadden echter nog steeds de definitieve goedkeuring nodig van het uitvoerend comité van de UEFA dat op dinsdag bijeenkwam. “Niets is ooit een formaliteit, zelfs niet tot op het laatste moment,” zei Debbie Hewitt, voorzitter van de Engelse Voetbalbond (FA). “We namen niets als vanzelfsprekend”1.

Euro 2028 zal het grootste grote sportevenement zijn dat het VK en Ierland gezamenlijk hebben georganiseerd. Het zal worden gehouden in 10 stadions, waaronder Wembley in Londen, het National Stadium of Wales in Cardiff, Hampden Park in Glasgow en het Aviva Stadium in Dublin. Hewitt zei dat het nog onduidelijk was hoe de wedstrijden zouden worden verdeeld onder de vijf gastheren. Wembley, met een capaciteit van 90.000, zou naar verwachting de finale en mogelijk de halve finales kunnen organiseren1.

Voor het toernooi van 2032 presenteerden Italië en Turkije 20 stadions in hun bod, maar die lijst zal tegen oktober 2026 worden teruggebracht tot vijf per land, zei de UEFA. Italië, de regerende Europese kampioenen maar die zich niet kwalificeerden voor de laatste twee Wereldbekers, zullen voor de vierde keer Euro-wedstrijden organiseren. Ze organiseerden de toernooien in 1968 en 1980, en organiseerden wedstrijden tijdens Euro 2020 in Rome. Turkije, die sinds 2002 niet meer op het WK hebben gespeeld en in de laatste twee EK’s in de groepsfase zijn uitgeschakeld, zullen voor het eerst Euro-wedstrijden organiseren1.