Voetbalkalender 2024: Belangrijke Data voor Europese Competities

Voetbalkalender 2024: Belangrijke Data voor Europese Competities

2 January 2024 Off By Abdel Malek El Hasnaoui

In 2024 staat voetbalfans een spannend jaar te wachten met een volle agenda aan Europese competities. De UEFA heeft de belangrijkste data voor wedstrijden en lotingen bekendgemaakt, waarbij liefhebbers van het spel zich kunnen verheugen op een reeks aan hoogtepunten.

Hoogtepunten van het Jaar

De UEFA Vrouwen Nations League finale zal het spits afbijten op 28 februari, gevolgd door de UEFA Youth League op 22 april. De UEFA Futsal Champions League vindt plaats in Yerevan op 5 mei, terwijl de WU17 EURO in Zweden op 18 mei van start gaat.

Dublin zal op 22 mei de UEFA Europa League hosten, en drie dagen later, op 25 mei, is Bilbao het toneel voor de UEFA Women’s Champions League. De UEFA Europa Conference League wordt op 29 mei in Athene gespeeld, en de prestigieuze UEFA Champions League finale zal in Londen zijn op 1 juni.

Juni biedt ook de U17 EURO in Cyprus op 5 juni, en de UEFA EURO 2024 zal op 14 juli in Berlijn plaatsvinden. De WU19 EURO in Litouwen en de U19 EURO in Noord-Ierland zijn respectievelijk op 27 en 28 juli.

Een ander belangrijk evenement is de UEFA Super Cup, die op 14 augustus in Warschau wordt gehouden.

Belangrijke Lotingen en Wedstrijddata

De UEFA Women’s Champions League gaat verder met Matchday 5 op 24/25 januari. De voorbereidingen voor de UEFA Futsal EURO 2026 beginnen met de voorronde loting op 25 januari.

In september begint de UEFA Europa League met Matchday 1 op 25/26 september, en de groepsfase loting van de UEFA Women’s Champions League vindt plaats op 27 september.

Oktober ziet de tweede speeldag van de UEFA Champions League en UEFA Youth League op 1/2 oktober, en de UEFA Europa League en Conference League vervolgen op 3 oktober.

De UEFA European Under-21 Championship kwalificatiewedstrijden vinden plaats van 7 tot 15 oktober.

Het jaar wordt afgesloten met de lotingen voor de UEFA European Women’s Under-19 en Under-17 Championships op 6 december, en de UEFA Regions’ Cup kwalificatie loting op 7 december. De UEFA Futsal EURO 2026 hoofdronde is van 9 tot 18 december, en de laatste speeldagen van de UEFA Champions League en UEFA Youth League zijn op 10/11 december.

FAQ

 • Wat is de UEFA Women’s Nations League?
  De UEFA Women’s Nations League is een internationale voetbalcompetitie voor vrouwenteams van de lidstaten van de UEFA.
 • Waar en wanneer is de UEFA Champions League finale in 2024?
  De UEFA Champions League finale vindt plaats in Londen op 1 juni 2024.
 • Wat is de UEFA Futsal Champions League?
  Dit is een jaarlijkse Europese futsal clubcompetitie georganiseerd door de UEFA voor de top futsal clubs van Europa.

Verklarende Woordenlijst

 • UEFA: De Union of European Football Associations, de bestuursorganisatie voor voetbal in Europa.
 • Matchday: Een speeldag in een voetbalcompetitie waarop een reeks wedstrijden wordt gespeeld.
 • Loting: Een proces waarbij teams willekeurig worden geselecteerd om tegen elkaar te spelen in een toernooi.
 • Futsal: Een variant van voetbal die voornamelijk binnen wordt gespeeld op een kleiner veld en vooral gericht is op balbeheersing en techniek.