Waar staat FFF voor in het Franse voetbal?

Waar staat FFF voor in het Franse voetbal?

19 november 2023 Uit Door Abdel Malek El Hasnaoui

De Fédération Française de Football (FFF), opgericht op 7 april 1919, is de overkoepelende organisatie voor voetbal in Frankrijk1. Met het hoofdkantoor in Parijs, is de FFF verantwoordelijk voor het organiseren, ontwikkelen en reguleren van zowel professioneel als amateurvoetbal in het land1. De federatie heeft meer dan 2 miljoen geregistreerde leden, waaronder spelers, trainers, managers en scheidsrechters2.

Geschiedenis en organisatie

Voordat de FFF werd opgericht, werd voetbal in Frankrijk gereguleerd door de Union des Sociétés Françaises de Sports Athlétiques (USFSA)1. De FFF ontstond uit de transformatie van het Comité Français Interfédéral (CFI) en werd opgericht op 7 april 1919, met Jules Rimet als eerste president1. De FFF is een non-profitorganisatie en valt onder de Franse verenigingswet van 19011.

De FFF is verdeeld in 20 regionale verenigingen, die overeenkomen met de 18 regio’s van Frankrijk (13 op het vasteland en 5 overzeese), plus twee overzeese collectiviteiten (Saint Martin en Saint Pierre en Miquelon)1. De federatie organiseert tal van competities, waaronder de jaarlijkse Coupe de France1.

Opleiding en ontwikkeling

De FFF beheert 14 elite-academies in heel Frankrijk, waarvan de bekendste de INF Clairefontaine is1. Deze academies zijn gericht op het opleiden en ontwikkelen van jonge voetbaltalenten. De FFF is ook verantwoordelijk voor het organiseren van jeugdcompetities, zoals het Championnat National voor onder-19 en onder-17 teams1.

Vrouwen in het Franse voetbal

De FFF speelt een actieve rol in de groeiende populariteit van vrouwenvoetbal in Frankrijk2. Het aantal vrouwelijke leden is in de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd en bedraagt nu meer dan 155.000, waarvan 125.000 speelsters2. De organisatie van het FIFA Women’s World Cup in Frankrijk in 2019, gesponsord door de FFF, heeft deze trend verder versterkt2.

Veelgestelde vragen en uitleg van termen

  • FFF: Fédération Française de Football, de overkoepelende organisatie voor voetbal in Frankrijk1.
  • USFSA: Union des Sociétés Françaises de Sports Athlétiques, de voormalige regulerende instantie voor voetbal in Frankrijk1.
  • CFI: Comité Français Interfédéral, de voorloper van de FFF1.
  • INF Clairefontaine: Een van de meest prestigieuze voetbalacademies in Frankrijk, opgericht door voormalig FFF-president Fernand Sastre in 19761.
  • Coupe de France: De jaarlijkse nationale voetbalbekercompetitie in Frankrijk, georganiseerd door de FFF1.