Waarom is de VAR ingevoerd?

Waarom is de VAR ingevoerd?

13 november 2023 Uit Door Wouter Godijn

Het voetbalspel, dat al eeuwenlang wordt gespeeld, heeft een nieuwe wending genomen met de introductie van de Video Assistant Referee (VAR). Deze technologische innovatie is geïntroduceerd om de nauwkeurigheid en eerlijkheid in het spel te verbeteren. Maar waarom was de introductie van VAR eigenlijk nodig?

Voetbal, een spel dat wordt gekenmerkt door zijn dynamiek en snelheid, heeft altijd te maken gehad met controversiële beslissingen. Fouten van scheidsrechters, of het nu gaat om het missen van een overtreding of het verkeerd beoordelen van een situatie, hebben vaak invloed gehad op de uitkomst van wedstrijden. Dit heeft geleid tot frustratie bij spelers, coaches en fans. De introductie van VAR is bedoeld om deze problemen aan te pakken.

VAR biedt scheidsrechters de mogelijkheid om beslissingen te herzien met behulp van videobeelden. Dit kan variëren van het controleren van doelpunten en strafschoppen tot het identificeren van mogelijke rode kaart situaties. Het doel is om de nauwkeurigheid van beslissingen te verbeteren en de eerlijkheid van het spel te waarborgen.

Hoewel de introductie van VAR niet zonder controverse is, biedt het een frisse kijk op hoe technologie kan worden gebruikt om de sport te verbeteren. Het is een stap voorwaarts in de evolutie van voetbal, waarbij de integriteit van het spel wordt gewaarborgd terwijl de menselijke factor behouden blijft.

FAQ:

 1. Wat is VAR?
  VAR staat voor Video Assistant Referee. Het is een technologie die wordt gebruikt in het voetbal om scheidsrechters te helpen bij het nemen van beslissingen. Het systeem maakt gebruik van videobeelden om bepaalde situaties in een wedstrijd te herzien.
 2. Waarom is VAR geïntroduceerd?
  VAR is geïntroduceerd om de nauwkeurigheid van beslissingen in het voetbal te verbeteren. Het doel is om controversiële situaties, zoals het missen van een overtreding of het verkeerd beoordelen van een situatie, te minimaliseren.
 3. Hoe werkt VAR?
  Wanneer er een situatie optreedt die herziening vereist, kan de scheidsrechter een beroep doen op de VAR. De VAR bekijkt de videobeelden en informeert de scheidsrechter over zijn bevindingen. De scheidsrechter kan dan besluiten om zijn oorspronkelijke beslissing te handhaven of te wijzigen.

Verklaring van termen:

 • VAR: Video Assistant Referee. Een technologie die wordt gebruikt om scheidsrechters te helpen bij het nemen van beslissingen in het voetbal.
 • Scheidsrechter: Een persoon die de regels van het spel handhaaft tijdens een voetbalwedstrijd.
 • Overtreding: Een handeling die in strijd is met de regels van het spel.