Wat is het besluit van de UEFA over Israël?

Wat is het besluit van de UEFA over Israël?

2 December 2023 Off By Abdel Malek El Hasnaoui

In een recente ontwikkeling heeft de UEFA, de bestuursorganisatie van het Europese voetbal, besloten dat Israël voorlopig geen UEFA-gesanctioneerde voetbalwedstrijden zal organiseren235. Deze beslissing komt na een grondige evaluatie van de huidige veiligheids- en beveiligingssituatie in heel Israël35.

De beslissing heeft direct invloed op de Israëlische clubs Maccabi Haifa en Maccabi Tel Aviv, die momenteel deelnemen aan de Europa League en de Europa Conference League235. Beide teams zijn gevraagd om alternatieve locaties buiten Israël voor te stellen voor hun thuiswedstrijden, zolang deze beslissing van kracht blijft23.

Het is belangrijk op te merken dat Israël een volwaardig lid is van de UEFA sinds 1994. Het land nam eerder deel als lid van de Asian Football Confederation van 1956 tot 1974, toen het werd uitgesloten vanwege politieke druk van enkele leden, waaronder Afghanistan, Saudi-Arabië, Syrië en Koeweit2.

Veelgestelde Vragen

Wat is de UEFA?

De UEFA, of Union of European Football Associations, is de bestuursorganisatie van het voetbal in Europa. Het organiseert verschillende competities, waaronder de Champions League, de Europa League en het Europees Kampioenschap.

Wat betekent het dat Israël geen UEFA-gesanctioneerde wedstrijden mag organiseren?

Dit betekent dat Israël voorlopig geen voetbalwedstrijden mag organiseren die onder de jurisdictie van de UEFA vallen. Dit omvat wedstrijden in competities zoals de Europa League en de Europa Conference League.

Wat is de Europa League en de Europa Conference League?

De Europa League en de Europa Conference League zijn jaarlijkse voetbalcompetities georganiseerd door de UEFA. Ze staan bekend als enkele van de meest prestigieuze toernooien in het Europese clubvoetbal.

Waarom is Israël uitgesloten van de Asian Football Confederation?

Israël werd uitgesloten van de Asian Football Confederation in 1974 vanwege politieke druk van enkele leden, waaronder Afghanistan, Saudi-Arabië, Syrië en Koeweit. Het land werd in 1994 een volwaardig lid van de UEFA.

Verklarende Woordenlijst

UEFA: Union of European Football Associations, de bestuursorganisatie van het voetbal in Europa.

Europa League: Een jaarlijkse voetbalcompetitie georganiseerd door de UEFA voor Europese voetbalclubs.

Europa Conference League: Een jaarlijkse voetbalcompetitie georganiseerd door de UEFA, bedoeld als het derde niveau van internationale clubvoetbal in Europa, na de Champions League en de Europa League.

Asian Football Confederation: De bestuursorganisatie van het voetbal in Azië en Australië.