Welk land heeft de meeste Ballon d’Or-winnaars in de geschiedenis?

Welk land heeft de meeste Ballon d’Or-winnaars in de geschiedenis?

12 September 2023 Off By Abdel Malek El Hasnaoui

De Ballon d’Or is de meest prestigieuze individuele prijs in het voetbal en is in de loop der jaren door spelers uit 20 verschillende landen gewonnen. Slechts negen van deze landen hebben meer dan één winnaar voortgebracht1. In dit artikel zullen we de landen met de meeste Ballon d’Or-winnaars bespreken en enkele van de meest opvallende winnaars uitlichten.

Nederlandse voetbalgrootheden

Nederland heeft in de geschiedenis van de Ballon d’Or zeven overwinningen behaald, verdeeld over drie spelers4. Hoewel het Nederlands elftal nooit het FIFA Wereldkampioenschap heeft gewonnen, heeft het land een rijke geschiedenis van het produceren van uitzonderlijk voetbaltalent5. Johan Cruijff was de eerste Nederlander die de Ballon d’Or won en deed dit drie keer (1971, 1973, 1974) 4. Na Cruijff won Ruud Gullit de prijs in 1987, en Marco van Basten evenaarde Cruijff’s prestatie door de prijs drie keer op rij te winnen in 1988, 1989 en 19924.

Andere opvallende winnaars

Naast de Nederlandse winnaars zijn er nog enkele andere opvallende winnaars van de Ballon d’Or. George Best uit Noord-Ierland, Dennis Law uit Schotland en George Weah uit Liberia zijn enkele van de meest memorabele winnaars1. In de afgelopen jaren hebben Cristiano Ronaldo en Lionel Messi de prijs gedomineerd, met slechts twee andere spelers die de prijs sinds 2008 hebben gewonnen1.

De invloed van de Ballon d’Or op het Nederlandse voetbal

Hoewel Nederland nooit een Wereldkampioenschap heeft gewonnen, hebben ze wel een indrukwekkende geschiedenis in het voetbal. Het Nederlands elftal heeft in het verleden drie keer de finale van het Wereldkampioenschap bereikt (1974, 1978 en 2010) maar heeft deze nooit gewonnen5. Desondanks heeft het land altijd sterke teams gehad, met iconische spelers als Johan Cruijff, Patrick Kluivert, Memphis Depay en Virgil van Dijk5.

De Ballon d’Or-winnaars hebben ongetwijfeld bijgedragen aan de rijke voetbalgeschiedenis van Nederland en hebben het land op de kaart gezet als een van de grootste voetballanden ter wereld. Hoewel het Nederlands elftal nog steeds op zoek is naar hun eerste Wereldkampioenschap, kunnen de prestaties van hun Ballon d’Or-winnaars niet worden onderschat.