Wie is eigenaar van AS Roma?

Wie is eigenaar van AS Roma?

24 November 2023 Off By Wouter Godijn

AS Roma, een van de meest iconische voetbalclubs in Italië, heeft een nieuwe eigenaar. De Friedkin Group, onder leiding van Dan Friedkin, heeft in 2020 een meerderheidsbelang van 86,6% in de club verworven via Romulus en Remus Investments LLC1. Deze overname markeert een nieuw tijdperk voor de club, met beloftes van duurzame investeringen en een langetermijnvisie voor succes.

De Friedkin Group heeft een sterke band met Rome en is vastbesloten om de club naar nieuwe hoogten te leiden. Dan Friedkin, CEO en voorzitter van de Friedkin Group, heeft zijn toewijding aan de club en de stad Rome benadrukt. Hij erkent de verantwoordelijkheid die het bezit van zo’n vitaal onderdeel van de Romeinse ziel met zich meebrengt en belooft deze verantwoordelijkheid zeer serieus te nemen1.

Deze overname is niet alleen belangrijk voor AS Roma, maar ook voor het bredere voetballandschap. De Friedkin Group heeft onlangs ook de Franse vierdeklasser Cannes overgenomen, waarmee ze het nieuwste Amerikaanse investeringsbedrijf zijn dat het multi-clubmodel omarmt34. Dit model, waarbij investeerders meerdere clubs bezitten, wordt steeds populairder in het voetbal.

Hoewel deze ontwikkelingen opwindend zijn, roepen ze ook vragen op over de toekomst van de clubs en de impact op hun identiteit. Fans van AS Roma en Cannes zullen ongetwijfeld hopen dat de nieuwe eigenaren hun clubs zullen respecteren en hen zullen helpen hun volledige potentieel te bereiken.

Veelgestelde Vragen

Wie zijn de Friedkin Group?
De Friedkin Group is een consortium van bedrijven en investeerders onder leiding van Dan Friedkin. Ze hebben belangen in verschillende sectoren, waaronder de auto-industrie, entertainment en sport.

Wat is het multi-clubmodel?
Het multi-clubmodel verwijst naar de praktijk waarbij investeerders of bedrijven meerdere voetbalclubs bezitten. Dit model wordt steeds populairder in het voetbal en wordt gezien als een manier om talent te ontwikkelen en te delen tussen clubs.

Wat betekent deze overname voor AS Roma?
De overname door de Friedkin Group markeert een nieuw tijdperk voor AS Roma. De nieuwe eigenaren hebben beloofd om duurzaam te investeren in de club en een langetermijnvisie voor succes te ontwikkelen.

Verklarende Woordenlijst

Overname: Een overname is wanneer een bedrijf de controle over een ander bedrijf verkrijgt door het kopen van een meerderheidsbelang in dat bedrijf.

Meerderheidsbelang: Een meerderheidsbelang verwijst naar het bezit van meer dan 50% van de aandelen van een bedrijf, waardoor de eigenaar de controle over dat bedrijf heeft.

Multi-clubmodel: Het multi-clubmodel is een praktijk waarbij investeerders of bedrijven meerdere voetbalclubs bezitten. Dit model wordt steeds populairder in het voetbal en wordt gezien als een manier om talent te ontwikkelen en te delen tussen clubs.