Zit er technologie in een voetbal?

Zit er technologie in een voetbal?

16 november 2023 Uit Door Karel Glastra van Loon

Voetbal, de meest populaire sport ter wereld, heeft een technologische sprong gemaakt die de manier waarop we het spel begrijpen en ervaren, zou kunnen veranderen. De Wereldbeker 2022 markeerde de introductie van een baanbrekende technologie: een sensor in de wedstrijdbal. Deze sensor verzamelt ruimtelijke positioneringsgegevens in realtime, waardoor de nauwkeurigheid van beslissingen zoals buitenspel en doelbeoordelingen aanzienlijk wordt verbeterd1.

De Technologie Achter de Bal

De sensor in de bal, ontwikkeld door KINEXON, verzamelt en verzendt gegevens 500 keer per seconde, waardoor een gedetailleerd inzicht in de beweging van de bal tijdens de wedstrijd mogelijk is12. Deze technologie, gecombineerd met bestaande optische trackingtools, maakt het mogelijk om de bewegingen van de bal nauwkeurig te volgen en te analyseren. Dit heeft niet alleen invloed op de beslissingen van de scheidsrechters, maar biedt ook waardevolle informatie voor teams, spelers en fans1.

De Impact op het Spel

Deze technologie heeft al een merkbare impact op het spel. Tijdens de Wereldbeker 2022 beweerde de Portugese voetbalster Cristiano Ronaldo bijvoorbeeld dat hij de bal had geraakt bij een doelpunt van Portugal. Echter, de sensor in de bal detecteerde geen aanraking van Ronaldo, waardoor zijn teamgenoot Bruno Fernandes de definitieve erkenning voor het doelpunt kreeg2. Dit is slechts een voorbeeld van hoe deze technologie de nauwkeurigheid van beslissingen op het veld kan verbeteren.

De Toekomst van Voetbal

De introductie van deze technologie markeert het begin van een nieuw tijdperk in de sport. In de toekomst kunnen we verwachten dat deze technologie verder zal worden ontwikkeld en geïntegreerd in het spel. Dit kan leiden tot verbeteringen in de gezondheid en prestaties van spelers, tactische en strategische verbeteringen, en zelfs volledig geautomatiseerde scheidsrechters3.

Daarnaast kan deze technologie de manier waarop fans het spel ervaren, veranderen. Met de mogelijkheid om de bewegingen van de bal in realtime te volgen, kunnen uitzendingen het spel visualiseren en nieuwe kijkers aantrekken. Fans kunnen uiteindelijk toegang hebben tot een schat aan nieuwe statistieken die tot nu toe onmogelijk waren1.

Veelgestelde Vragen

Wat is de sensor in de voetbal?

De sensor in de voetbal is een apparaat dat ruimtelijke positioneringsgegevens in realtime verzamelt. Het verzendt gegevens 500 keer per seconde, waardoor een gedetailleerd inzicht in de beweging van de bal tijdens de wedstrijd mogelijk is12.

Hoe beïnvloedt deze technologie het spel?

Deze technologie kan de nauwkeurigheid van beslissingen op het veld verbeteren, zoals buitenspel en doelbeoordelingen. Het kan ook waardevolle informatie bieden voor teams, spelers en fans1.

Wat is de toekomst van deze technologie in het voetbal?

In de toekomst kunnen we verwachten dat deze technologie verder zal worden ontwikkeld en geïntegreerd in het spel. Dit kan leiden tot verbeteringen in de gezondheid en prestaties van spelers, tactische en strategische verbeteringen, en zelfs volledig geautomatiseerde scheidsrechters3.

Verklarende Woordenlijst

Sensor: Een apparaat dat een fysieke eigenschap (zoals positie of snelheid) detecteert en meet, en die meting omzet in een signaal dat kan worden gelezen door een waarnemer of door een instrument.

Realtime: De verwerking van gegevens op het moment dat ze binnenkomen, zonder vertraging.

Buitenspel: Een regel in het voetbal die bepaalt dat een speler zich in een offside positie bevindt als hij of zij dichter bij de doellijn van de tegenstander is dan zowel de bal als de laatste verdediger op het moment dat de bal wordt gespeeld.

Geautomatiseerde scheidsrechter: Een concept waarbij de beslissingen in een voetbalwedstrijd worden genomen door een computer of een ander geautomatiseerd systeem, in plaats van door een menselijke scheidsrechter.